Saturday, 23 July 2011

DI SATU PAGI MINGGU YANG CERIA






Sekitar jam 5.30 pagi di pagi minggu, hajat dihati untuk ke masjid akan ku tunaikan...untuk berjemaah solat subuh....Triumph T100 trophy 500 ku berada di dalam selimut pagi....ku buka bungkusannya latas aku belek-belek sambil melihat apa yang leaking atau ada yang tak kene pada jentera british keluaran tahun 1945 ini...

Oh ya....gambar nie di ambil lebih kurang 2 bulan yang lepas...
Aku pun mula mengorak langkah melepaskan stand  dari menongkat jentera ku dan Aku usung ke luar laman..tanpa berlengah lagi aku pun mencapai baldi dan kain buruk.....lama tak belai besi buruk nie...
Seingat aku 3 bulan lebih tak panaskan engine nie....setelah selesai mengelap .......... aku pun start engine triumph nie...ergh..........................................................memang betul dia nak manja dengan tuannnya.....
lama tak sentuh.......tu yang payah sikit tu nak idup......

Bukak plug gosok gosok laplap......ada dua bijik pluh untuk triumph  nie...kanan dan kiri..selesai servisplug......aku cek apinya.....ada....!!!!!!!! harapan pun 65 % nak idup ada.....
Aku pun pum minyak masuk ke karburetor...................
alamak.............!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tangki hampir kering rupanya....patut la tak nak idup......34x aku start......
PERGH>>>!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sabar..................
aku pun relexs sebentar di kerusi pangkin untuk aku menarik nafas ....letih ..................
JAM 7.30 PAGI AKU PUN MENGHALA KE petronas BERDEKATAN UNTUK MENDAPATKAN BEKALAN GAS...OPS.....MINYAK PETROL.......

2 comments:

kpah k-poh said...

barang lama...ada power lagi ke??? kik..kik..kik..

rasta said...

pergh,,,sis....
makin lama makin menjadi sis...ekekkekekekekkekekkeke
bak macam kelapa makin tua makin banyak santan nya...